VRAAG van de WEEK

Hoe gaan teams bij de jongste jeugd om met grote verschillen in scores?
Bij HBS en de hockeybond vinden we dat het spelplezier vermindert als het verschil te groot is. De spelbegeleider moet daarom voor de wedstrijd afspraken maken met de coaches en de andere spelbegeleider.
Bij meer dan 3 doelpunten verschil kun je bijvoorbeeld de volgende afspraken maken:
* Strenger fluiten bij de sterkere partij
* De opstelling van de sterkere partij veranderen
* Het sterkere team niet meer laten lopen met de bal
Bij de jongste jeugd hebben we een spelbegeleider in plaats van een scheidsrechter. Deze spelbegeleider mag tijdens de wedstrijd aanwijzingen geven, en de kinderen zo op een positieve manier de spelregels van hockey uitleggen. Als het verschil in doelpunten te groot wordt, kun je als spelbegeleider het zwakkere team dus altijd meer aanwijzingen gaan geven. Belangrijk is in ieder geval dat je uitlegt aan de kinderen wat je met de coaches hebt afgesproken. (‘Dit team staat nu ver voor, dus dit wordt de nieuwe regel…’) Het publiek weet vaak niets af van de afspraken dus mocht er commentaar komen, laat dan de coach uitleggen aan het publiek wat er afgesproken is.
> Er was toch ook een regel met dat de bal minimaal 3 keer overgespeeld moet worden? <
Dat klopt, maar die regel hebben we niet meer. Deze regel voegde voor niemand iets toe; als je voor open goal staat moet je gewoon kunnen scoren!